Ugens motto

Videresend til kollega

Formål

At skabe en fælles holdning og et fælles mål i klassen, samt at få eleverne til at tænke før de handler, og lade eleverne være medbestemmende i forhold til regler, aftaler og forventninger i klassen.

Rekvisitter

Karton til ugens motto.

Sådan gør du

Motto

Snak om hvad et motto er, og hvad det betyder for jeres klasse at have et motto.

Lav et motto

Eleverne og underviseren laver i fællesskab et ugens motto, et motto som skal efterleves hele ugen.

Evaluering

Når ugen er gået, evaluerer I omkring mottoet. Var det et godt motto, blev det efterlevet osv.

Nyt motto

I kan nu lave et nyt motto til den næste uge, eller genbruge et tidligere brugt motto. God fornøjelse.

Beskrivelse

Ved hver uges begyndelse vælger I, i fællesskab et ”ugens motto”. Klassen beslutter i fællesskab en positiv adfærd, som I alle, i den kommende uge, vil lægge særligt mærke til. Ugens motto skal være simpelt, positivt og skal beskrive en konkret praksis, så hver elev ved hvad der skal gøres. Ugens motto skrives på et stykke papir og sættes op på tavlen, så alle elever kan se det. Underviseren forklarer hvad ugens motto betyder/indebærer. Ugens motto kunne fx være ”i denne uge siger vi “godmorgen” til alle elever i klassen”, ”vi leger med alle elever fra klassen”, “vi siger ikke grimme ord” osv. I slutningen af ugen, tages der en snak om, hvordan det er gået med ugens motto, om mottoet er blevet fulgt? Når det ikke er, hvad var så grunden til dette? Osv. Når I, i flere uger har arbejdet med ugens motto, er det en god ide, at tage en evaluering af det. Har det haft en positiv effekt? Kan vi mærke en forskel i klassen? Osv.

Variation

Det kan også være en ide at planlægge ugens motto om fredagen, så I fredag har valgt ugens motto for den kommende uge. Ugens motto kan også skrives på en plakat og derigennem fungere som klassens adfærdsregler.